[
Moderator: Grupa DFA
Andrzej napisał(a):Sprawdź dokładnie, czy padł tylko skalar, czy coś jeszcze.
Andrzej napisał(a): No i skoro masz jedną większą rybę mniej musisz podawać mniej pokarmu.
Andrzej napisał(a): Mogę się tylko domyślać, że na roślinach zadomowiły się krasnorosty.
rafalgt9hO napisał(a):Miałem podobny problem w zeszłym roku. Niestety musiałem wymienić rośliny.
korzon napisał(a): są tansze zamienniki i działają tak samo. Sam używam i 0 glona
jarek33 napisał(a):korzon napisał(a): są tansze zamienniki i działają tak samo. Sam używam i 0 glona
zapodaj jakie
nazwy
jarek33 napisał(a):Wg instrukcji 3ml na 50L
czyli ja wlałem 20ml na swój baniak
ali1986 napisał(a):jarek33 napisał(a):Wg instrukcji 3ml na 50L
na tydzień?? i jakie później podmiany robisz??
lejesz cos więcej, czy tylko carbo??
korzon napisał(a):Jeśli moczarka padła to sprawdz temp. Lubi chłodniejszą wodę
jarek33 napisał(a):korzon napisał(a):Jeśli moczarka padła to sprawdz temp. Lubi chłodniejszą wodę
Temperatura taka jak zawsze
jak do tej pory rosła jak szalona co 2 tygodnie dwie garści szło do kubłakorzon napisał(a):Dla moczarki za dużo
Wg instrukcji 3ml na 50L
zygmuntpompa napisał(a):Wg instrukcji 3ml na 50L
Możesz podać dokładnie jakie "Carbo" wlałeś? Chodzi mi o pełna nazwę i firmę.
zygmuntpompa napisał(a):I jest tam napisane że dawka podstawowa to 3 ml na 50 l.
Na pewno tak nie jest napisane
zygmuntpompa napisał(a):Na pewno tak nie jest napisane
Ali doskonale wiemy co jest "tam" napisane, chcę sprowokować kolegę Jarka żeby sam to sprawdził (wszyscy uczymy się na błędach). Szkoda roślin ale co zrobić.
Szymijohn napisał(a):jarek33 przy założeniu, że posiadasz 180l akwarium (tak wnioskuję z podpisu)
to 20ml : 180l = 0,1111111111 ml /l
co daje ilość podanej substancji 50* 0,111111111 = 5,555555555ml na 50l co jest dawką bezpieczną
przy założeniu porządnie zarośniętego akwarium.
przyczyny uszkodzenia roślin szukał bym raczej w stężeniu substancji czynnej.
zatem hipotetycznie najprawdopodobniej stężenie aldehydu w produkcie mogło być większe od 2,5%
ja podawałem 6-8 ml na 54 litrowe akwarium i takich objawów nie miałem.
Powrót do Identyfikacja, pielęgnacja i nawożenie roślin
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość