To takie pytanie z myślą o restarcie zbiornika, które odbędzie się za kilka miesięcy, ale chce wszystko dobrze przemyśleć i zaplanować, więc znowu Was pomęczę
1. Na chwilę obecną czekają 10 kg benibachii normal soil, zamierzam dalej trzymać swoje ryby, ale restart zrobic totalny i przerzucić się nawet na całkowite Ro (albo jakas mała mieszanka z kranówką), teraz pytanie zasadnicze, czy pod takie podłoże można dodać jakiś substrat lub może ziemię lub coś innego co lubiłyby roslinki, chociaż w tym akwa będą gł. mchy, pistie, nurzaniec, anubiasy nana, microzorium uskrzydlone oraz może zostawię limnofilę lub heterantherę ale też zostaje żabienica delikatna,
2. jeżeli odradzacie (prosze z uzasadnieniem) zeby nie stosować nic pod to podłoże to czym powinnam (oprócz mikro i makro dla krewet) uzupełniac wodę żeby mimo wszystko rośliny też czymś się żywiły, ale żeby nie potruć nimi mieszkańców!!!
3. czy w akwa z taka obsadą :rośliny j/ w, ryby, ślimaki, mam nadzieję że tez obok RC zdobędę CR opłaca się butla C02? podkreślam, że bardzo zalezy mi na dobrym wzroście roślin (uwielbiam zarośniete akwa,
)
4. Czy z takim podłożem zastosowanie torfu granulowanego miałoby w ogóle sens w teorii jako wspomaganie utrzymywania lekko kwaśnego pH wody? a jeżeli tak to jaki okres może on pełnić swoją funkcję chodzi mi konkretnie o te pH. Widziałam, że niektórzy z Was stosowali pod podłoże taki torf ale właśnie nie moge dotrzec gdzie konkretnie jest wyjaśnione jak to działa no i ile itp:.
Proszę o każde komentarze a może jakieś ciekawe linki, filmy cokolwiek. Z góry dziękuję!