.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


stelaż pod akwarium (akwaria)

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

stelaż pod akwarium (akwaria)

Postprzez akwarko » 16 wrz 2015, o 10:41

witajcie, choroba się rozwija, chcę więcej wody i ładniejsze widoki, więc mam pytanie, czy ktoś mógłby polecić mi solidnego wykonawcę stelażu pod akwarium, metalowego, w rozmiarze 130 cm długie, ok.50 cm szerokie i wysokie na 70/80 cm. W dolnej części stelaża miała by być półka na drugie akwarium. Chyba, że ktoś ma inny pomysł na to, jak umieścić akwarium ok. 240-260 litrów. Zastanawiałem się nad regałem - może ktoś ma jakiś pomysł, liczę na Waszą pomoc ;)
akwarko
Użytkownik
 
Posty: 45
Dołączył(a): 15 lip 2013, o 00:05
Lokalizacja: Ziemia Kłodzka

Re: stelaż pod akwarium (akwaria)

Postprzez zimx » 16 wrz 2015, o 22:07

Moim zdaniem najlepszym wykonawcą jesteś sam ;) nigdy nikt Ci nie zrobi takiego stelażu jak będziesz chciał ;) chociaż z drugiej strony gdyby coś poszło nie tak miałbyś na kogo zwalić winę :D

A teraz bardziej poważnie... metalowy stelaż pod taki litraż wydaje mi się nie potrzebną komplikacją, szafka z płyty meblowej jest wystarczająca, sam mam taką szafkę pod 240l i bardzo dobrze się sprawuje, zmieściła filtr (jbl e1501-nie jest mały), butle z co2, i całą masę innych gratów... a jeśli chciałbyś tam zmieścić drugie akwarium wystarczy pomyśleć gdzie by miało stać i właśnie w tym miejscu zrobić pod nie półkę, ale wątpię czy wtedy by się coś zmieści do szafki (zależy też od tego jak duże miało by być to drugie akwarium). Jeśli chcesz mogę wysłać zdjęcie, podać wymiary.
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: stelaż pod akwarium (akwaria)

Postprzez MacGyver_74 » 16 wrz 2015, o 23:45

ZIMX czytaj uważnie. To nie jest 240 tylko 450-520 l. 240-260 l ma mieć akwarium na dole, a to daje razem 700-800 l. Ponadto nie może być wzmocnień w środku bo nie zmieści się drugie akwarium, więc szafka z płyty odpada. Tylko stelaż na 4 nogach i to spawany.
Trzeba wziąć też pod uwagę, iż będzie to konstrukcja dość wysoka (ok 90 cm - reg. nóżki + dolna rama z blatem + akwa + miejsce na oświetlenie i ręce +górna rama z blatem) i bez zastrzałów.

Ostatnio robiłem obliczenia dla akwarium 150x50x60 (450 l), stelaż jw. z profili zamkniętych 50x30x3, bez akwarium na dole i wyszło mi ugięcie na środku 1mm (nie uwzględniając sztywności płyty i akwarium - przyjąłem równomierne obciążenie 600 kg + 100 kg na półce dolnej). Myślę, że jest to wartość do przyjęcia. Podobnych stelaży wykonałem już kilka i wszystkie akwa są w dobrej kondycji.
Tu jest link do kalkulatora obliczającego wagę akwarium: http://www.ziejek.bpl.vectranet.pl/akwa ... ator2.html

Akwarko jeżeli chcesz jakieś dokładniejsze informacje to proponuję kontakt na PW - tak jest szybciej, chyba, że znajdzie się jeszcze ktoś zainteresowany, to możemy podyskutować na forum dla ogólnego pożytku.
Piotr
Avatar użytkownika
MacGyver_74
Donator
 
Posty: 73
Dołączył(a): 14 mar 2015, o 22:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: stelaż pod akwarium (akwaria)

Postprzez victus » 17 wrz 2015, o 06:10

Myślę, że warto dyskutować publicznie, pozostawiając ślad dla potomnych. Ew szczegóły dot. zlecenia konkretnego stelażu, ceny już można na pw się dogadać :)
Ja swój spawałem pod 540L i nie pamiętam kosztów ale jak mnie pamięć nie myli, gdzieś w galerii w moim starym wątku o 540 pisałem o kosztach, były też jakieś zdjęcia.

Wytaplane z tapatalk
Avatar użytkownika
victus
Grupa DFA
 
Posty: 1216
Dołączył(a): 16 gru 2009, o 17:52
Lokalizacja: Wrocław / Żórawina

Re: stelaż pod akwarium (akwaria)

Postprzez akwarko » 17 wrz 2015, o 19:40

witam Panowie (Panie czytające również)

stelaż jest moim zdaniem zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, nad szafką myślałem, ale chce mieć miejsce na drugie akwa w razie czego :-)

Co do dyskusji, jak najbardziej publicznie, dzięki przeglądaniu forum wielu ciekawych rzeczy się dowiedziałem.
Na takie akwarium jak Victus to raczej chyba bym się nie zdecydował, widziałem je osobiście, robi wrażenie ale Ja chce mieć takiego a'la jamnika, bo chce mieć dużą płaszczyznę na korzenie z anubiasami.
akwarko
Użytkownik
 
Posty: 45
Dołączył(a): 15 lip 2013, o 00:05
Lokalizacja: Ziemia Kłodzka

Re: stelaż pod akwarium (akwaria)

Postprzez Dragonita » 17 wrz 2015, o 20:31

Powiem szczerze że dla mnie ten temat jest teraz na topie ponieważ mam w planach (i to bardzo bliskich) zrobić stelaż na moje 112L a pod nim 64L a obok "zabudować" filtry, butle itp. (mam trochę uproszczone zadanie bo tata jest ślusarzem to może mi to pospawać) .... bardzo mnie ciekawi zrobienie takiej konstrukcji wiec będę śledzić temat a jak bym miała już jakieś materiały to podzielę się fotami :)
112L W cieniu drzewa
20L Norka pod pagórkiem
63L Mały wąwóz
200L Nowa ostoja

"Praw­dziwą sztuką jest od­na­lezienie włas­nej pas­ji. Ro­biąc to co kocha­my nieświado­mie osiąga­my per­fek­cję w tym co robimy..."
Avatar użytkownika
Dragonita
Moderator
 
Posty: 430
Dołączył(a): 22 kwi 2013, o 21:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: stelaż pod akwarium (akwaria)

Postprzez zimx » 17 wrz 2015, o 22:22

akwarko napisał(a):witam Panowie (Panie czytające również)

stelaż jest moim zdaniem zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, nad szafką myślałem, ale chce mieć miejsce na drugie akwa w razie czego :-)

Co do dyskusji, jak najbardziej publicznie, dzięki przeglądaniu forum wielu ciekawych rzeczy się dowiedziałem.
Na takie akwarium jak Victus to raczej chyba bym się nie zdecydował, widziałem je osobiście, robi wrażenie ale Ja chce mieć takiego a'la jamnika, bo chce mieć dużą płaszczyznę na korzenie z anubiasami.

MacGyver_74 napisał(a):ZIMX czytaj uważnie. To nie jest 240 tylko 450-520 l. 240-260 l ma mieć akwarium na dole, a to daje razem 700-800 l. Ponadto nie może być wzmocnień w środku bo nie zmieści się drugie akwarium, więc szafka z płyty odpada. Tylko stelaż na 4 nogach i to spawany.
Trzeba wziąć też pod uwagę, iż będzie to konstrukcja dość wysoka (ok 90 cm - reg. nóżki + dolna rama z blatem + akwa + miejsce na oświetlenie i ręce +górna rama z blatem) i bez zastrzałów.

Ostatnio robiłem obliczenia dla akwarium 150x50x60 (450 l), stelaż jw. z profili zamkniętych 50x30x3, bez akwarium na dole i wyszło mi ugięcie na środku 1mm (nie uwzględniając sztywności płyty i akwarium - przyjąłem równomierne obciążenie 600 kg + 100 kg na półce dolnej). Myślę, że jest to wartość do przyjęcia. Podobnych stelaży wykonałem już kilka i wszystkie akwa są w dobrej kondycji.
Tu jest link do kalkulatora obliczającego wagę akwarium: http://www.ziejek.bpl.vectranet.pl/akwa ... ator2.html

Akwarko jeżeli chcesz jakieś dokładniejsze informacje to proponuję kontakt na PW - tak jest szybciej, chyba, że znajdzie się jeszcze ktoś zainteresowany, to możemy podyskutować na forum dla ogólnego pożytku.


akwarko, uściślij jednak, jakie miał by być akwarium 240l? bo ja tak zrozumiałem, a wymiary
130 cm długie, ok.50 cm szerokie i wysokie na 70/80 cm

to wydaje mi się, że koledze o ten stelaż chodzi, może się mylę... a jak kolega wspomniał, chciałby mieć a'la jamnika więc nie sądzę, że jamnik będzie miał 70/80 wysokości, najlepiej niech się zainteresowany wypowie :)

co do spawania takiego stelażu, jeśli już zostajemy przy metalowym, to trzeba wziąć fachowca który robił już coś podobnego jak MacGyver, bo jednak trzeba wszystko dociąć równo, pilnować żeby później się nie pokrzywiło i inne na pewno jeszcze sprawy dopilnować, parę razy spawałem ale nie takie odpowiedzialne konstrukcje...
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: stelaż pod akwarium (akwaria)

Postprzez MacGyver_74 » 17 wrz 2015, o 22:54

Dla konstrukcji stelaża przy takim planowanym litrażu bardzo duże znaczenie ma usytuowanie akwarium.
Ważna jest tu przede wszystkim nośność stropu. W "wielkiej płycie" stropy przewidywano na 150 kg/m2, a planowany zestaw będzie generował obciążenie ok 1500 kg/m2. Ale bierzemy pod uwagę najbardziej niekorzystny rozkład obciążenia lub równomierne obciążenie całego stropu (postawcie czterech, pięciu mężczyzn koło siebie i zobaczcie czy strop się zawali ;) ). Wbrew pozorom lepiej byłoby zaplanować akwarium np. 1000 l niż planowany zestaw - mniejsze obciążenie na m2 i rozłożone na dłuższy odcinek ściany. Na pewno dużych akwariów nie można stawiać na środku stropów jakie mamy w domach/mieszkaniach. I nie mówię tu o środku pomieszczenia, a o środku rozpiętości stropu - ściany działowe nie przenoszą obciążenia a jedynie same dokładają swoją masę (jak usuniemy ścianę działową to możemy w jej miejsce wstawić całkiem spory zbiornik :D ). Duże akwarium możemy postawić tylko wzdłuż ściany nośnej. W "wielkiej płycie" bez problemu ustawiamy w taki sposób akwaria 500-600l ( chociaż słyszałem o 1300l ) o standardowych wymiarach. W przypadku powyższego zestawu i budynku wielkopłytowego proponowałbym dodatkowo zakotwienie do ściany nośnej (w ten sposób część obciążenia przeniesie pionowa ściana, a nie strop). Pozwala to na postawienie większego akwarium. Generalnie jak zapytacie projektanta o postawienie akwarium 200l w takim budynku to pokręci głową, ale jak zapytacie prywatnie, znajomego projektanta o akwarium np. 600l to powie wam to co powyżej(wiem bo kilku mi to potwierdziło).
Dlatego najpierw trzeba ustalić lokalizację (czy ściana jest nośna, prosta ściana, narożnik, wnęka) i wielkość akwarium , rodzaj i konstrukcja budynku, to czy możemy zakotwić się do ściany nośnej. Dopiero później można dokładniej ustalić rodzaj konstrukcji pod akwarium.

Akwarko jeżeli możesz to podaj jakieś szczegóły odnośnie lokalizacji akwarium i konstrukcji budynku. Zrozumiałem, że chodzi o akwarium 70-80 cm wysokie, jeżeli jednak chodziło ci o wysokość stelaża, a nie akwarium to podaj wymiary górnego akwarium. Jeżeli będzie miało podobny litraż do dolnego to kotwienie do ściany nie będzie potrzebne, ale pozostałe uwagi pozostają bez zmian, ewentualnie stelaż może będzie delikatniejszy.
Piotr
Avatar użytkownika
MacGyver_74
Donator
 
Posty: 73
Dołączył(a): 14 mar 2015, o 22:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: stelaż pod akwarium (akwaria)

Postprzez Turek » 18 wrz 2015, o 17:53

Nie ma co panikować z tym stropem bo np w łazience ludzie maja wanny żeliwne które do lekkich nie należą z reszta 2 koparki wytrzyma to i akwarium da rade :)https://www.youtube.com/watch?v=rwKdZoxJdMQ co do wykonania stelażu to polecam Staljan na ul karmelkowej 29
Avatar użytkownika
Turek
Stały bywalec
 
Posty: 216
Dołączył(a): 15 mar 2014, o 11:46
Lokalizacja: Wrocław Ogród Botaniczny

Re: stelaż pod akwarium (akwaria)

Postprzez MacGyver_74 » 18 wrz 2015, o 18:45

Akurat w wielkiej płycie łazienki przyjeżdżały jako moduł i były wzmacniane. Koparki na Poltegorze ustawione były na szybach windowych, które przenosiły obciążenie.
To nie jest panikowanie, ja mówię na jakie obciążenie te stropy były liczone, a jakie przenoszą. Trzeba też brać pod uwagę, że jest to obciążenie długotrwałe i po jakimś czasie na ścianach działowych mogą pojawiać się pęknięcia. Wtedy zaczyna się panika. Jakiś czas temu ktoś na forum sprzedawał akwarium chyba 840l bo zaczęła pękać ściana ( nie wiem jaka i z czego, ani jaki był strop, ale podaje ogólnie jako przykład)
Budynki wielkopłytowe również podałem jako przykład, niektórzy mają stropy drewniane lub ceramiczne, inni lane ze zbrojonego betonu. Nośności tych stropów są różne. Mówiłem o najlepszych rozwiązaniach usytuowania ramy. Bardziej szczegółowe rozwiązania mogę zaproponować (zaznaczam, że są to tylko sugestie) gdy poznam więcej szczegółów.
Piotr
Avatar użytkownika
MacGyver_74
Donator
 
Posty: 73
Dołączył(a): 14 mar 2015, o 22:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: stelaż pod akwarium (akwaria)

Postprzez akwarko » 20 wrz 2015, o 15:17

witajcie, tak po kolei spróbuje rozwiać wszystkie wątpliwości:

1. Akwarium ma mieć wymiary 120-130 cm długości, około 50 cm szerokości i wysokości maks 45-50 cm, bo wysoki słup wody mnie nie interesuje, tylko duże dno na rośliny i na kiryski. Tak więc pierwotny wymiar to wymiar samego stelaża pojętego jako prostopadłościan.
2. Stelaż ma mieć wysokość ok 70 cm od podłogi do dna akwarium, które będzie stało jako ostatnie na górze, potem już ma być wolna przestrzeń. Natomiast na wysokości ok. 10-15 cm nad podłogą ma być półka na akwarium nr 2 o wysokości około 25-30 cm.
To akwarium będzie krótsze, bo w tej części ma być sekcja na kable.
3. Akwarium będzie stało wzdłuż ściany łazienkowej w pokoju. Budynek jest z wielkiej płyty, 3 piętra.
akwarko
Użytkownik
 
Posty: 45
Dołączył(a): 15 lip 2013, o 00:05
Lokalizacja: Ziemia Kłodzka

Zostaw komentarz


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość