.

Drodzy akwaryści!

Rabaty dla forumowiczów DFA
Kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej


Strop a Akwarium

[ Komentarze Facebooka]

Ogólne dyskusje

Moderatorzy: Grupa DFA, Grupa DFA

Strop a Akwarium

Postprzez Decado » 14 paź 2015, o 12:39

Cześć. Mieszkam w starej kamienicy we Wrocławiu. Obecnie mam akwarium 200l (100x40x50).
Myślałem nad 450 l ale mieszkam na 1 piętrze i strop jest ... (drewniany, ceglany ?).
Nie ma możliwości zobaczenia stanu stropu i żadnej dokumentacji. Jestem w kropce.
Teraz myślę nad 300l (120x50x50) lub 450 l (150x50x60) ale się waham. Szafka z akwarium stoi przy ścianie działowej, miejsca nie chce zmieniać.

Więc 300 l ? czy 450 l ? co o tym myślicie?

Mała aktualizacja:
1. Ściana nośna która wchodzi do pokoju ma 133 cm długości i ok 41 cm grubości.
2. Ściana działowa z cegły o grub. 9-10 cm.
3. Pokój (1 piętro) znajduję się nad wejściem do kamienicy (długi korytarz), czy strop przez to jest bardziej wzmocniony ?

rozm pok.v5.jpg


wariant 1. Akwarium 200 l (stare) + 300 l (nowe)
rozm pok wariant1.jpg


wariant 2. Akwarium 200 l (stare) + 450 l (nowe)
rozm pok wariant2.jpg


Sufit korytarza pod pokojem w którym ma być akwarium:
S-1.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 11 maja 2016, o 15:19 przez Decado, łącznie edytowano 16 razy
960 l
450 l
200 l
Decado
Donator
 
Posty: 138
Dołączył(a): 11 paź 2014, o 22:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez amezis » 14 paź 2015, o 13:44

Według "znawców" maksymalne obciążenie w tego typu kamienicy to 200 kg/m2. Jednak nie przejmowałbym się tym z dwóch przyczyn. Po pierwsze, na rysunku zauważyłem piec kaflowy, który waży zapewne ponad tonę. Po drugie: mieszkaniu na pewno masz wannę (może jeszcze żeliwną). Jeżeli te dwie rzeczy nie znalazły się jeszcze u sąsiada, to znaczy, że nie powinieneś się bać. Sytuację poprawia to, że planujesz umiejscowić akwarium przy ścianie nośnej, na której rozłoży się znaczna część nacisku. Moim zdaniem problem byłby spory, jeżeli próbowałbyś postawić 800L na środku pokoju(np po jego podzieleniu), ale w Twojej sytuacji jedynym negatywnym efektem może być popękana ściana u sąsiadów na dole. Zakładam oczywiście, że belki stropu nie są zbutwiałe, bo w przeciwnym wypadku zarazisz sąsiadów na dole pasją do akwarystyki :)
amezis
Użytkownik
 
Posty: 88
Dołączył(a): 9 sie 2015, o 15:37
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez Alart » 14 paź 2015, o 15:23

Roślinniak można zrobić na 40cm wysokości i wtedy objętość ma mniejsze znaczenie, bo rozkłada się na większą powierzchnię.

Na piec radzę patrzeć mniej entuzjastycznie. Piec jest zamocowany do komina, a w tym budownictwie kominy to elementy nośne. Wiem, bo sam mieszkam w takiej kamienicy. Piece były brane pod uwagę już na fazie projektu kamienicy, zanim jeszcze ktokolwiek jakąś cegłę położył, a 111 lat temu nikt nie myślał o akwarystach.

Oprócz obniżania wysokości słupa wody jest opcja z kotwami w ścianie nośnej.

Pytanie: co chcesz uzyskać? Po prostu większe akwarium, czy masz jakiś cel typu konkretny gatunek?
Bo jak po prostu "większe" to myślę, że warto rozważyć za i przeciw. Ja kiedyś myślałem nad postawieniem sobie akwarium typu właśnie 400l+, ale po rozważaniach zupełnie zrezygnowałem. Same problemy, a tak naprawdę nie ma nic co chciałbym w takiej wannie trzymać, a nie mógłbym w mniejszym.

Pierwsze akwarium ma zostać tam gdzie stoi? Zaobserwowałeś jakieś efekty pęknięcia, odkształcenia?
Co tam jeszcze ma być? Sump, skały, korzenie? Szafka, stelaż? Ziemia, piasek? Styropian?

Ja uważam, że 300l to spokojnie, a 450 to już ryzyko. Po co to komu, kamienica wytrzymała wojnę, niech postoi jeszcze trochę.
Ale z drugiej strony jak bardzo chcesz 450 to stawiaj. Najwyżej potem będziesz w dziale "sprzedam".
Avatar użytkownika
Alart
Stały bywalec
 
Posty: 295
Dołączył(a): 26 wrz 2013, o 17:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez gienierator » 14 paź 2015, o 20:10

Mieszkam w podobnej kamienicy i poradziłem sobie w ten sposób że szafka pod 560l jest porządnie przymocowana kołkami rozporowymi do ściany co odciąża podłogę o jakieś szacunkowe 30-40%.
pozdro....
Avatar użytkownika
gienierator
Przyjaciel
 
Posty: 218
Dołączył(a): 8 wrz 2011, o 18:10
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez Wilcze stado » 14 paź 2015, o 20:18

Witam trochę mało danych o pokoju podaj wymiary w metrach . Z rysunku wnioskuje że ścianami nośnymi są - ściana z oknami i ściana po przeciwnej stronie ale nie zgadze mi się z metrażem pokoju . Skrajna budowlana wynosi 6 mb, (przy dzisiejszej technologi budownictwa można to obchodzić różnego rodzaju podciągami żelbetowymi )Ty wspominasz o belkach drewnianych więc mało prawdopodobne aby belki drewniane miały więcej niż 6 metrów długości,więc patrząc się na twoje 41 m2 wychodzi mi że pokój ma wymiary ~~7m x 6m więc belki musiały by mieć 7mb ! Moja propozycja jeśli się obawiasz o strop a mieszkania w kamienicy są takie same ( ustawienie pokoi )przejdź się po sąsiadach i popytaj się może ktoś robił remont podłogi albo sufitu i zna ustawienie belek nośnych , akwa kładź w poprzek tych belek.
Co do obciążenia to jeśli sufity nie są spękane czy coś w tym rodzaju raczej nie przejmowałbym się różnicą między 300 a 450 brałbym 450 zbyt mała różnica wagi tylko 150 kg . Maksymalne obciążenie zawsze się podaje z 3-4 krotnym zapasem .Pozdrawiam :)
Wilcze stado
Donator
 
Posty: 97
Dołączył(a): 10 kwi 2014, o 20:22
Lokalizacja: Sroda śląska - Mrozów

Re: Strop a Akwarium

Postprzez slavio » 14 paź 2015, o 20:34

czesc

Patrz jeszcze na to, że strop..... to nie podłoga. W nowym budownictwie strop jest żelbetowy.... powiązany ze ścianami nośnymi prętami. Na stropie leżą jeszcze warstwy różnych podkładów i na tym deski lub panele.

Twojej podłogi nie widzieliśmy. Nie wiemy co jest po deskami. Nie można ocenić ich stanu. Co będzie jak deska pęknie? Zalejesz kogoś. W najlepszym wypadku PZU pokryje szkody.....a jak nie masz ubezpieczenia...to do inwestycji AKWA trzeba będzie dołożyć 2 remonty i sąsiadów u siebie zakwaterować ;)

Możesz oczywiście kupić 500kg piasku, wsypać do worków i wrzucić je na szafkę......no i sprawdzaj jej poziom i pion


Slavio
slavio
Donator
 
Posty: 697
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:19
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Strop a Akwarium

Postprzez MacGyver_74 » 14 paź 2015, o 20:47

Dlaczego uważasz, że ściana trzy której stoi akwarium to działówka? Jaka jest grubość ściany?
Piotr
Avatar użytkownika
MacGyver_74
Donator
 
Posty: 73
Dołączył(a): 14 mar 2015, o 22:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez Decado » 14 paź 2015, o 22:57

Dziękuję Panowie za dobre rady i sugestie. Pomogą mi w podjęciu decyzji.
Myślę jednak, że wybiorę 300 l (120x50x50), chociaż różnica w cenie miedzy 300l a 450l nie jest duża.

Akwarium będzie "Ogólne" coś na wzór naszych kolegów z forum: Cerevelo lub Korzon:
- Cerevelo "Afryka Środkowa";
- Korzon "[450] 9500km od domu" - nowa aranżacja bardzo mi się podoba.

Wszelkie sugestie rozmieszczenia akwarium są mile widziane.

Szkic pokoju jest aktualizowany na bieżąco.

Tam gdzie stoi moje akwarium 200 l nie ma żadnych pęknięć, sąsiadka która mieszka piętro niżej też nic nie zgłaszała.
960 l
450 l
200 l
Decado
Donator
 
Posty: 138
Dołączył(a): 11 paź 2014, o 22:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez miroon » 15 paź 2015, o 00:09

Decado.
Tu gdzie stoi aktualne 200l , spokojnie możesz postawić akwarium pod 500l bez obaw, ale warto by było dowiedzieć się jak są ulokowane belki powałowe, by na nich odpowiednio rozłożyć ciężar.
Jeśli masz klik panele, to łatwo je ściągnąć i zobaczysz gdzie są gwoździe w deskach podłogowych, wątpię byc miał płytki :D, laminat można łatwo ponownie założyć :idea: .
Wiem, wiem może na tym się nie znasz i będzie roboty, ale warto jeden dzień poświęcić by wiedzieć na czym się mieszka i kłopot z akwarium mieć z głowy. A, znając odległości pomiędzy belkami może przydać się na przyszłość, bo kto wie może kiedyś zechcesz większe szkło zalać? :)

--
Alart napisał(a):Ja uważam, że 300l to spokojnie, a 450 to już ryzyko. Po co to komu, kamienica wytrzymała wojnę, niech postoi jeszcze trochę.

Kamienica wytrzymała wojnę, ale akwarium ją pokona :roftl:
Budynek uleżany. :D
Niemcy kiedyś budowali lepiej, jak robi się to teraz, ile stoją te budynki?
Mam dom z 1886 roku, raz była zmieniana dachówka ( widać ślady na łatach ;) ) , nie wiem ile lat temu i się świeci, więźba zdrowa, typowe mury pruskie. :v:
Avatar użytkownika
miroon
Donator
 
Posty: 973
Dołączył(a): 31 gru 2013, o 01:02
Lokalizacja: Bolesławiec, Venlo

Re: Strop a Akwarium

Postprzez Pawel W » 15 paź 2015, o 04:54

Tak jak pisze miron. Zlokalizuj belki, ustaw akwarium na nich. Dodatkowo wbij się w ścianę nośną ze stelażem lub porządną szafką i masz potencjał na o wiele więcej niż 450l tym bardziej że pokój ma ładny metraż i się aż prosi o duuuuże szkło :)

Co prawda nowe budownictwo i w ogóle, ale u mnie stoi 1000l pod ścianą działową + 200l sump i jest gitara.
Pawel W
Użytkownik
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2 maja 2015, o 17:35

Re: Strop a Akwarium

Postprzez pierwek » 15 paź 2015, o 09:17

Można też rozebrać piec i jego miejsce postawić akwarium - zapewne nawet 1000l tyle ze o nietypowych wymiarach żeby się zmieścić w podstawie. ;)
Avatar użytkownika
pierwek
Użytkownik
 
Posty: 165
Dołączył(a): 28 kwi 2015, o 16:27
Lokalizacja: Żórawina/Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez korzon » 15 paź 2015, o 13:35

A ja powiem tak: Też mieszkam w kamienicy poniemieckiej z 1905r i 450 l stoi przy ścianie nośnej od 1,5 roku na szafce bez żadnych kotw w ścianie , bez sprawdzania gdzie są belki nośne itd. Stoi i .... hmmm stoi (akwarium) nic nie siadlo nic nie pęka. Miroon ma rację, kiedyś dobrze budowali . Ja bym 450 stawiał.
Ps. Z początku ze strachu też o 300l myślałem. Jestem zadowolony i dzięki za komplementy pod adresem mojego szkła.
Avatar użytkownika
korzon
weteran
 
Posty: 2321
Dołączył(a): 30 lip 2013, o 13:13
Lokalizacja: Walbrzych

Re: Strop a Akwarium

Postprzez Decado » 15 paź 2015, o 21:07

Do 1 posta dodałem parę fotek sufitu korytarza nad którym mam pokój z akwarium.
960 l
450 l
200 l
Decado
Donator
 
Posty: 138
Dołączył(a): 11 paź 2014, o 22:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez Wilcze stado » 15 paź 2015, o 21:53

Aha :-) a teraz widzę że nie masz stropu drewnianego tylko strop ceglany - łukowy - (przynajmniej nad korytarzem nie wiem jak jest indziej ) on jest mocniejszy niż drewniany -belkowy. Najpierw robi się te widoczne łuki z cegieł następnie zasypuje się wszystko szlaką z wapnem i na to układa się legary i podłogę z desek. Wkładaj spokojnie 450-tke :D
Wilcze stado
Donator
 
Posty: 97
Dołączył(a): 10 kwi 2014, o 20:22
Lokalizacja: Sroda śląska - Mrozów

Re: Strop a Akwarium

Postprzez Alart » 15 paź 2015, o 23:45

Potwierdzam, dawaj 450.
Avatar użytkownika
Alart
Stały bywalec
 
Posty: 295
Dołączył(a): 26 wrz 2013, o 17:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez zimx » 16 paź 2015, o 06:02

o kurde, chłopie, na takich stropach to możesz i dwa razy takie postawić :D widziałem jak na większy rozstaw łuków (od ściany do ściany) wjeżdżali samochodami :D solidne cholerstwo ;] ciesz się że mieszkasz w takiej kamienicy, dużo nowszych domów się rozleci i Twoja kamienica dalej będzie stała :)
240l

Dawid
Avatar użytkownika
zimx
Donator
 
Posty: 356
Dołączył(a): 28 lip 2014, o 18:31
Lokalizacja: ok. Wałbrzycha

Re: Strop a Akwarium

Postprzez MacGyver_74 » 16 paź 2015, o 16:42

Stawiaj śmiało nawet większe akwarium. Chciałbym mieć taki strop w nowym budownictwie. Zastanów się czy nie dołożyć sumpa.
Piotr
Avatar użytkownika
MacGyver_74
Donator
 
Posty: 73
Dołączył(a): 14 mar 2015, o 22:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez Decado » 16 paź 2015, o 17:42

Jeszcze raz "Bardzo Dziękuję" za rady ale 450 l mi w zupełności wystarczy.
Zastanawiam się gdzie kupić akwarium + pokrywę alu i szafkę.
Dzwoniłem po całym Wrocławiu i jest nieciekawie jeżeli chodzi o mix optiwhite.
Prawie wszystkie sklepy zlecają zrobienie akwarium opti dla podwykonawcy, czasem nie wiadomo kto klei te akwaria. Na pytanie ile kosztuje mix optiwhite 450 l (np: przednia ściana opti reszta float) nikt nie wie, wycena nawet do 3 tygodni. Zamówienie ok 7-14 dni lub więcej.
U wujka "Google" wszyscy psioczą na wszystkich, prawie nikt nie jest zadowolony, zadowoleni raczej nie reklamują pozytywnie.

Wytypowałem 2 sklepy gdzie pewnie zamówię mój zestaw: 1. Argus, 2. Belio.
960 l
450 l
200 l
Decado
Donator
 
Posty: 138
Dołączył(a): 11 paź 2014, o 22:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez gienierator » 16 paź 2015, o 17:46

Z tego co wiem to dla Argusa szkło robi Przemek W. Jeśli to prawda to bym u Argusa brał.
pozdro...
Avatar użytkownika
gienierator
Przyjaciel
 
Posty: 218
Dołączył(a): 8 wrz 2011, o 18:10
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez Decado » 17 lut 2016, o 11:10

W celu podsumowania tematu ze stropem, po wielu konsultacjach zdecydowałem się na zakup zestawu 450 l (150x50x60).
Akwarium + szafkę + pokrywę aluminiową zakupiłem w firmie A.... (nie będę reklamował) z Wrocławia.

Poniżej załączam link do nowego tematu odnośnie mojej nowej przygody ...

top-africa-at-the-bottom-of-south-america-t5550.html
960 l
450 l
200 l
Decado
Donator
 
Posty: 138
Dołączył(a): 11 paź 2014, o 22:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strop a Akwarium

Postprzez pinKod » 11 maja 2016, o 13:44

z całą pewnością Przemek W. nie klei zbiorników dla Argus. i może to dobrze;-) zbiorniki od Argus są na cacy. kolega kupił 240l, a ja też mam od nich 450l i jestem zadowolony. a kolega decado zadowolony z baniaczka?
pinKod
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): 11 maja 2016, o 13:32

Zostaw komentarz


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość