Ponieważ bardzo podobał mi się temat, który się niedawno pojawił "w jaki sposób ułatwiamy sobie prace w akwarium" (może cóś pomieszałem ale w ten deseń

Ze swojej strony mogę śmiało zaproponować:
Coś co polecił mi kolega Serqu - Pałeczki nawozowe dla roślin kwitnących firmy Pokon (choć pewnie niekoniecznie tej firmy, chodzi o stosunek N,P,K żeby był w miarę zbliżony do stosunku 10:1:20) jako alternatywa dla droższych, firmowych tabletek nawozowych. Ja (według zaleceń zresztą) używałem po pół pałeczki pod każdą z roślin, która tego potrzebowała. Kupione w Obi za około 12 zł starczają na naprawdę dłuuuugi okres czasu.
Zamiast przepłacać za narzędzia do przycinania i przesadzania roślin, nożyczki i szczypce kupiłem w sklepie medycznym Cezal na ul. Sienkiewicza we Wrocławiu. Sprzęt używany przez chirurgów więc nierdzewny i nie jest zrobiony z byle jakiego materiału. Do wyboru różne, różniste, krótkie, długie, proste, krzywe. Płaciłem ok 17 zł od szt. Minął już ponad rok od zakupu zatem nie mam pojęcia jak ceny kształtują się teraz ale jeśli ktoś jest mocno zainteresowany myślę, że warto podjechać ew poszukać podobnego sklepu.
Ostania z rzeczy, którą całkiem niedawno zastosowałem jest świetlówka T5 39W firmy Osram (lumilux) z hurtowni elektrycznej Tim! http://sklep.tim.pl/swietlowka-g5-39w-8 ... a9f868121c tańsza tylko dlatego, że nie posiada w swojej nazwie przedrostka aqua... Poszukajcie, nie wiem czy dla wszystkich ale na pewno dla wielu świetlówek można znaleźć alternatywę. Zamówienie u nich trzeba złożyć przez internet ale odebrać można osobiście we Wrocku przy ul Jaworzyńskiej.
Tematu ziemi jako najtańszego substratu pod żwir myślę każdy zna więc tutaj chyba nie ma się co rozwodzić...