massacra napisał(a):Progress oczywiście masz rację jednak wielu akwarystów NIESTETY bardzo nagina zasady "humanitarnej akwarystyki" w moim mniemaniu oczywiście i już samo skorzystanie z tej strony ulżyło by wielu zwierzakom. Podane tam wartości czyli % filtracji jaka jest w stosunku do wielkości baniaka i obsady zadanej w tym przeliczniku, % podmiany cotygodniowej w stosunku jak powyżej oraz stosunek wielkości do zadanej obsady już daje obraz czy nie przesadzamy z obsadą biorąc pod uwagę jaki posiadamy zbiornik.
Zgadzam się z Tobą w pełni, uwagi na dole są bardzo pomocne, a kalkulator ma wiele zwierząt i filtrów do wyboru (i wciąż jest rozbudowywany). Moja uwaga tyczyła się wyłącznie opcji "pokaż tylko gatunki odpowiednie dla tego zbiornika" - początkujący zwłaszcza powinni na to uważać, gdyż często mają nieduże zbiorniki + tendencję do wiary we wszelkie zasady typu x litrów/ cm ryby czy x powierzchni dna/ na rybę (albo "kalkulator tak mi poradził, więc tak jest dobrze"). A skoro z tą jedną kwestią twórcy kalkulatora się "machnęli", to dobrze jest i resztę zaleceń sprawdzać też w innych źródłach - nie mówię, że kalkulator jest zły i nie można mu w ogóle ufać - ale tak na wszelki wypadek (a nawet jakby był nieomylny to i tak zawsze dobrze jest weryfikować dane w innym źródle/ źródłach).
Tak czy inaczej strona moim zdaniem bardzo fajna, szkoda tylko że nie ma jej w polskiej wersji językowej.
Też nad tym ubolewam, na pewno wiele osób by z niej korzystało.
Mi strona się podoba,
jako poglądowa spełnia swoją rolę
Podpisuję się pod tym obiema rękami
.
ps.
Progress mam do Ciebie prośbę jak masz wiedzę o źródłach które pomagają w życiu akwarysty i miłośnika wodnych zwierzaków to zakładaj temat i się chwal uwierz mi, że na forum jest sporo osób które chętnie z tej wiedzy chcieli by skorzystać. Chociaż zdaję sobie sprawę, że są aspekty o których nie koniecznie warto mówić na forum bo może okazać się że to zostanie niewłaściwie wykorzystane ale..., czasem można
ZACHĘCAM...
Większość źródeł, z których korzystam jest anglojęzyczna, a wiem, że spora część użytkowników nie zna angielskiego więc nie wiem, czy to aż taki super pomysł. Chociaż... może to dobry pomysł - założyć temat z linkami do obcojęzycznych źródeł (o ile reprezentują wysoki poziom i zawierają przydatną wiedzę), wtedy jak ktoś będzie zainteresowany, to zagłębi się w temat.
Ogólnie chyba rozumiem, co masz na myśli i obawiam się, że masz rację. Nie omieszkam się w wolnej chwili podzielić tym czy owym na forum.