Wiem co to znaczy zostawić akwarium pod opiekę osoby która się na tym kompletnie nie zna ( duży stresik

), moje 63L akwarium zostawiłam pod opiekę tacie i on też nie ma zielonego pojęcia.... na początku tłumaczyła mu dosłownie wszystko, krok po kroku, co ma zrobić gdy... nawet takie rzeczy tłumaczyłam które nam akwarystką wydają się logiczne ale osobie z "zewnątrz" niestety nie....
U mnie też jest ciężko z tłumaczeniem i nie raz mnie krew przy tym zalewa ale z biegiem czasu tata już nauczył się podstawowych rzeczy jak np co tygodniowe podmiany, czyszczenie szybek, karmienie w odpowiedniej ilość i czasami przepłukanie filtra jak zobaczy że spadła jego wydajność

Przy tych czynnościach mówiłam Mu żeby stał przy mnie i zobaczył jak ja to robię żeby potem było Mu łatwiej...
Szkoda zwierzaczków..... w tłumaczeniu trzeba jeszcze więcej cierpliwości i życzliwości do tej osoby żeby dobrze pojęła o co nam chodzi i dobrze się opiekowała

A co do bimbrowni to nie musisz podawać Co2 w nocy ponieważ roślinki go nie pobierają a same go produkują ..... W 112L mam ustawione Co2 że włącza mi się godzinę przed zapaleniem światła i wyłącza godzinę przed zgaszeniem.