Paula, krewetki super - tak jak Wrokla pisze, może nie są to taiwany czy CRki, ale mimo mniejszego wybarwienia, świetnie u Ciebie w baniaczku się czują - to widać. Z jednym tylko się nie zgodzę z Wroklą - sakury wcale nie są mniej wartościowe od CRek - pochodzą z rodziny łatwiejszej w hodowli, lecz nie są na pewno brzydsze czy też mniej wartościowe...
Niestety neocaridin nie posiadam, więc nie obdaruję Cię prezentem świątecznym...
Ale gdybyś planowała start caridin w jakimś nowym baniaczku, masz u mnie gratisowe krewecie. CRki, Biene, może jakiś blue bolt lub panda.
Dlaczego? Ponieważ Twój zapał i entuzjazm oraz radość z robaczków są tak wielkie, jak u mnie na samym początku. Nie mówię że znudziły mnie, ale pojawił się u mnie potomek i trochę mniej czasu mam na "hodowlę". Oczywiście dbam o nie i niczego im nie brakuje, ale już nie przesiaduję przed szybką godzinkami...
Więc tak jak wspomniałem - poczytaj co nieco o starcie krewetek z rodziny Caridina - jeśli się zdecydujesz i finanse Ci pozwolą - uzgodnimy odbiór i troszkę nowych robaczków będzie cieszyć Cię swoim widokiem

Mam jak coś trochę ponad kilogram podłoża Shirakura Red Bee Sand - ja go na pewno nie użyję, gdyż BWS jest zdecydowanie lepszy i stabilniejszy. Ale jeśli interesuje Cię próba startu na nim - dam Ci je.
Nie starczy na pewno na położenie 3-4 cm warstwy w 30litrowym baniaczku, ale wpływać na wodę będzie trochę...
Mogłabyś wystartować 20tkę, zasypać minimalną 1-1,5 cm warstwę i dowalić lignitu (obniża PH), korzonka czy drewienka, torfu pod to podłoże (też ładnie zbija PH) i przez jakieś pół roku powinno być ok...
Proszę Cię tylko o jedno - zanim zdecydujesz się na nowy baniaczek i wystartujesz z nim, poczytaj jak najwięcej informacji o Caridina... Oprócz akwarium, podłoża i krewetek, potrzebowałabyś na pewno wody z filtra RO oraz uzdatniacza. Jeśli masz możliwość co tydzień dostawać wodę na podmianki (na 20-30litrów około 3-4 litrów wody), to mogłabyś odpuścić zakup filtra. Co do uzdatniacza, te które bym polecał to Salty Shrimp Mineral GH+ (około 50zł) i Mosura Mineral Ultra Plus (około 50zł), ale równie dobrze można prowadzić Caridiny na uzdatniaczu GH z firmy Shrimp Nature (16zł) - ponoć jest identyczny w składzie jak Salty Shrimp, ale częściej trzeba by było kupować (na jeden zbiorniczek mały co pół roku podejrzewam)...
Zastanów się koleżanko i daj znać jak coś - w nowym roku jak coś przerzucimy do Ciebie lokatorów...