Nie ma czegoś takiego jak głupiki

.
Przy doborze ryb kieruj się nie tyle kontynentem pochodzenia, co typem siedliska, jakie zamieszkują.
I tak:
1. Gupiki „gryzą się” z neonami.
2. Bocja wspaniała rośnie do 30-40 cm (docelowo to taki karpik z pokroju ciała) – ponadto jest stadna. Co więcej, przy bocjach pozostałym przydennym może być trudno dopchać się do jedzenia.
3. Danio i kosiarki „gryzą się” z neonami.
4. Z grubsza rzecz ujmując, widzę tu dwie grupy ryb:
- lubiące „czarne wody”: neony, kiryski; prawdopodobnie także otosy i gurami (tu musisz sprawdzić, bo nie mam w głowie encyklopedii

)
- lubiące wodę świeżą, dobrze natlenioną (szczególnie kosiarki!), bez garbników, raczej przejrzystą (tzn. bez zawiesiny organicznej) – a więc nieprzerybiony zbiornik i sprawna filtracja oraz system podmian to podstawa. I tu mamy: gupiki, bocje, danio, kosiarki.
Przeźroczki, otosy i kiryski są trochę pomiędzy tymi dwiema grupami.
„Nieprzerybiony zbiornik i sprawna filtracja oraz system podmian” są ważne także dla otosów i kirysków. Na przeźroczkach słabo się znam. A z umieszczeniem gupików w grupie wrażliwej na związki przemiany materii pewnie niektórzy będą polemizować. I dobrze, niech polemizują. Umieściłam je tu z tego względu, że mając gupiki łatwo przekroczyć cienką granicę między życiem i śmiercią – ryby. A zaczyna się niewinnie – „wytrzymała jest, w końcu to gupik, da radę”. Od tej myśli do zaniedbania akwarium (= ryby zaczną zdychać w pewnych odstępach czasu) jest naprawdę zadziwiająco krótka droga. Tak więc - ku przestrodze

.
Mikrozorium oskrzydlone i skrzydlate to to samo

.
Nie zgodzę się z kolegą radzącym ograniczenie liczby gatunków roślin – kup wiele i nawet dokupuj z czasem – dlaczego? Bo nie wszystkie będą u Ciebie rosły. A te, którym coś będzie nie pasować, zastąpisz innymi.
Zwartki, żabienice i nurzańce się nawzajem nie lubią (no, może zwartki z nurzańcami potrafią koegzystować – takiego układu nie sprawdzałam) – posadź je z daleka od siebie.
Moczarka dobra na start, ale długoterminowo zapomnij, jeśli planujesz temp w zbiorniku wyższą niż 20-22 stopnie.