[
Moderator: Grupa DFA
slavio napisał(a):Czesc
1 wersja zlosliwa: kup co chcesz i lej ile chcesz..... to z wróżb
2 wersja mila: wszysxy ci pomogą jak opiszesz zbiornik: wymiary, oswietlenie, posiadanie co2, rosoinnosc istniejaca i planowaną oraz obsade.
Slavio
slavio napisał(a):Cześć
Ja korzystam z kalkulatora http://calc.petalphile.com/pl/
Podajesz dane, a on wylicza Ci co masz wsypać...
Ja teraz przestałem zastanawiać się dlaczego tak a nie inaczej dlatego, że:
- nie badam parametrów wody
- nie wiem jak oświetlenie wpływa na pobór pierwiastów
- nie wiem jak obsada wpływa na powyższe
- nie wiem jak podłoże wpływa na powyższe
- nie wiem jak woda z sieci wpływa na powyższe.
- nie znam czystości soli, choć wszyscy chwalą tutaj zuz-annę z allegro.
Na chwilę obecną kończę drugą turę nawozów (po 500ml), czyli jakieś 2 -3 miesięcy strosowania i żadnych negatywnych skutków nie widzę. Nawozy leję wieczorem. Podmiany robie w niedzielę na wieczór i podaje nawozy. Potem pn - pt. W sobotę robię jeden dzień przerwy... i w niedzielę podmianka.
Slavio
frasunek30 napisał(a):zestaw-k2so4-kno3-mgso4-kh2po4-fe-jedna-wysylka-i4890890438
tu ci polecam bo ja kupię i nie narzekam a i gratisy spoko są jak się ugadasz
mariop3 napisał(a):Witam. Na naszym forum możesz kupić nawozy
oferta-nawozow-uzytkownika-allegro-zuz-anna-net-t2573.html
Pozdrawiam
zimx napisał(a):Co do EI to ja razem z zestawem soli + CSM-B dostałem cos takiegoi na podstawie tego kalkulatora liczyłem
slavio napisał(a):Cześć
Daj linka do tego zestawu co kupiłeś.
Slavio
Serqu napisał(a):Z opisu aukcji niewiele wynika. Jak możesz to wrzuć zdjęcie opisu dawkowania, tam z tego co pamiętam jest dokładnie wyjaśnione.
Jeśli chodzi o rozrabianie soli to wsypujecie do pojemnika i uzupełniacie do 500ml.
Serqu napisał(a):No to wszystko masz opisane.
Twoje akwarium ma około 80 l wody, więc nawet nie musisz przeliczać.
Rozrabiasz każdy związek makro w 600 ml i csm+b w 200ml.
Dawkujesz po 50 ml kazdego z makro i 25 ml mikro w dni według rozpiski. Prościej już nie można.
Z podanych zaleceń przy metodzie EI daruj sobie napowietrzanie. Jest całkowicie zbędne.
Serqu napisał(a):EI przeznaczone jest dla ludzi którzy nie chcą się bawić w testowanie, utrzymywanie właściwych stosunków pierwiastków oraz filtry RO.
Ma być łatwo, prosto i bez testów. Jedynym kosztem są cotygodniowe podmiany wody.
Serqu napisał(a):Po restarcie baniaka należy nawozić jak po starcie.
Najpierw potas, potem kompletne makro i ostatecznie podajesz mikro i masz komplet.
Serqu napisał(a):Ja przez dwa tygodnie dawalem sam potas. Po tym czasie dodałem kapsułki w podłoże. Potem przez tydzień pełne makro i w kolejnym tygodniu już pełne nawożenie.
To wszystko odnosi się do aktywnego podłoża. Na podłożu jałowym wydaje mi się ze o tydzień szybciej wystartował bym z makro i o tydzień wczesniej z mikro.
Serqu napisał(a):Na spokojnie tydzień wcześniej niż na aktywnym wystarczy.
Powrót do Identyfikacja, pielęgnacja i nawożenie roślin
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości